... despre poteci
și oameni care le urcă...

„Izolați în România” e o serie de 12 reportaje, un an întreg cuprins în poteci și oamenii care le urcă. Nu sunt turiști. Potecile nu sunt pentru ei o întâlnire de weekend. Pădurea nu are magia unei întâlniri cu sinele.

Ei nu sunt oameni simpli care nu au ce spune. Nu cunosc orașe și nici alte țări. Dar bucata lor de cer de deasupra casei sau potecii lor cuprinde toate aceste mistere: viața, rostul, Dumnezeu, sinele și pacea. Le citesc când ridică privirea. Altceva nu citesc. Nicio carte, nicio emisiune de televiziune. Căpătâiul lor e cerul de deasupra. De acolo vin toate. Îi asculți cu mirare și înțelegi că simplitatea e darul de a spune ce e esențial prin ce ai trăit tu, nu prin citate.

”Izolați în România” e reportajul care îți spune că avem prea multe, că simplitatea ajunge pentru o viață. O obții greu când nu ai poteci, o pădure, pace și o bucată de cer deasupra.

 2006 a fost primul an cu 12 episoade difuzate pe TVR 1. Au urmat anii 2017 și 2019. Trei serii de „Izolați în România”. Pe poteci încă se urcă pentru a ajunge acasă.

Cum a început totul?

Urcau o potecă pentru prima dată în 2005, pentru că aflaseră că sunt oameni la capătul ei, într-un cătun din Munții Orăștiei. Același realizator, Dite Dinesz, același cameraman, Marius Danci și editor de azi, Constantin Buţă, au spus povestea lor în câteva minute pe TVR Timișoara. Și parcă mai aveau ceva de spus. Să fii știut atunci că poteca aceea duce departe? Doar că ei nu s-au dus până la capăt… Așa că s-au întors pe ea în 2006 și au spus munţii şi viaţa Izolaților în 12 episoade, filmate în fiecare lună a anului, în județele Caraș, Hunedoara, Vrancea, Neamţ, Suceava, Năsăud și Harghita.

După 10 ani se întorc iar pe poteci. Îi caută pe cei care îi ştiau. Întâlnesc oameni noi. E seria 2017, în alte 12 episoade.

Dar tu, telespectator, ai dat semne că nu e de ajuns. Că mai poți urca poteci. Că mai ai nevoie. Şi echipa urcă iar în 2019. Alte 12 episoade, un an întreg. Şi oameni noi. Chiar mai mult, vieţi schimbate, de tine, telespectator. Aşa au început campaniile. Nu mai urcă poteca singuri. Acum există o comunitate de susținători care îi însoțesc de fiecare dată cu gândurile lor bune.

 

Vrei să ne dai o mână de ajutor? Implică-te acum

© Izolați în România. Toate drepturile rezervate. | Confidențialitate | Cookies

Dezvoltare web: